
John Turtle Wood. Boston 1877. 18+285 sayfa + 42 gravür ve 35 renkli taş baskı gravür.

Batı Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden biri olan Efes’te 1863-1874 yılları arasında yapılan ilk arkeolojik kazının kitabı. Kitabın yazarı J.T.Woo’un aynı zamanda Efes’teki bu ilk kazıyı yöneten kişi olması esere ayrı bir değer katmaktadır. Aslen İzmir-Aydın demiryolunun inşaatında çalışan bir mühendis olan yazar, British Museum’dan aldığı yardımla Efes antik kentinin çeşitli bölümlerinde araştırmalar yapmış ve bu arada özellikle Artemis tapınağının yerini tespit etmeye çalışmıştır. Wood, yıllar süren araştırmalardan sonra 1869’da bugünkü toprak seviyesinin 6-7 metre derinliğinde taponağı bulmuş ve o bölgeyi satın alarak 1874’e kadar çalışmıştır. Kazı tamamlandıktan sonra Wood, çıkan kalıntıları İngiltere’ye taşımıştır. Efes antik kenti üzerine modern çağlarda yazılmış ilk kitap olan bu nadir eser, sadece arkeoloji meraklılarının değil, dönemin tarihi ile ilgilenen hemen herkesin faydalanabileceği bir kaynaktır. Yazarın kazı boyunca yaşadığı olaylar hakkında tuttuğu notlar oldukça ilginçtir. Birbirinden güzel çizimler, renkli litografilerle ve gravür tekniği ile basılmış heykel, rölyef ve mimari detayları ile antik Efes kentinin ve kazı safhalarının manzaraları yer almaktadır.


Bu kitap 2014 yılında Türkçe’ye kazandırılmış olup, Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından John Turtle Wood’un Anıları – Efes Kazıları adıyla basılmıştır.
John Turtle Wood biyografisi 👇
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Turtle_Wood
Konuyla alakalı faydalı bir makale 👇
“OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA EFES HARABELERİ’NİN İNGİLTERE’YE GÖTÜRÜLMESİ ÜZERİNE BAZI DÜŞÜNCELER” https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/751713