
İstanbul, 1329/1913. 45+46+1 sayfa
İki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde adını vermeyen müellif, Balkan harbinden yenik çıkan Osmanlı Devleti’nin kaybettiği yerleri, mağlubiyetin nedenlerini sıralayıp azınlık esnaf ve tüccarlarının ülkeden para kaçırdıklarını söylemektedir. İstanbul’da ticaretin Müslüman tüccarların eline geçmesini dileyip, halkı özellikle yerli mallarını tüketmeye çağırıyor. İkinci bölümde ise İstanbul’daki müslüman fırıncıların, bakkalların, manifaturacıların, yağlıkçıların, gömlekçilerin, hazır elbisecilerin, ısmarlama erkek elbisesi yapanların, kavaf ve kunduracıların, fes püskülcülerinin, kerestecilerin, mefruşatçıların, bakırcıların, züccaciyecilerin, kitapçıların, kırtasiyecilerin, şekercilerin, dişçilerin ve eczanelerin isim ve adreslerini veriyor.
Dönemin kamuoyunu anlamak açısından çok ilgi çekici bir kitap.
Konuyla ilgilenenler, 2013’te yayınlanmış olan şu kitaba göz atabilir.
The Young Turks and the Boycott Movement: Nationalism, Protest and the Working Classes in the Formation of Modern Turkey – Y.Doğan Çetinkaya

Çetinkaya’nın İngilizce yayınladığı bu kitap 2015 yılında İletişim Yayınları tarafından Osmanlı’yı Müslümanlaştırmak: Kitle Siyaseti, Toplumsal Sınıflar, Boykotlar ve Milli İktisat 1909 – 1914 adıyla yayınlandı.
